İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Güvenliği ve Kalite Müşteri Memnuniyeti
1. Acil Durum ve İş Sağlığı Güvenliği Talimatı
Çalışma hayatında işveren ile çalışan arasındaki iş ilişkisini düzenleyen iki önemli kanun vardır. 4857 sayılı iş kanunu(2003) ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu(2012) Bu iki kanun ile çalışanların iş hayatındaki tüm yasal haklan güvence altına alınmıştır. Bu kanunlar aynı zaman da İş kazaları ve meslek hastalıkları konusundaki yasal düzenleme işveren ve çalışanlara bazı yükümlülükler getirmişlerdir.

1-İşveren Genel Yükümlülüğü; 6331 Sayılı kanun Madde 4 te 1-İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede;
- Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır
- İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzluklarıngiderilmesini sağlar.
c) Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.
ç) Yeterli bilgi ve
talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve
özel tehlike bulunan yerlere girmemesi içingerekli tedbirleri alır.
d)Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır.
2- İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.
3-Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez.
4- İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz.
2-Acil Durumlar; işçileri, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı koruyarak, ruh ve beden bütünlüklerini sağlamaktır. Kuruluşta oluşabilecek acil durum niteliğindeki olaylara karşı; kuruluşa, kişilere ve çevreye gelebilecek olası zararları en az seviyeye indirmek için gerçekleştirilecek faaliyetleri belirlemektir. Yöneticiler, sorumluluk alanında yer alan ve yeni alınacak elemanlara bu prosedürde yer alan ilgili konular hakkında bilgi vermek ve belirlenen düzenlemelere uyulmasına sağlamakla yükümlüdür. Kuruluşta gerçekleşebilecek tüm acil durumları kapsamaktadır. Acil Durum Yönetimi kapsamında; büyük endüstriyel kazalar, doğal afetler, sabotaj (saldın) gibi dış etkenlerden meydana gelen tehlikeler dikkate alınır. Bu prosedürün yürütülmesinden İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu sorumludur. Acil Durum Yönetiminin etkinliği ve sürekliliğinin sağlanmasından İdari İşler Müdürlüğü sorumludur.

Araçlarda mutlaka yangın söndürme tüpü olmalıdır. Çalışanların yangın söndürme tüpünün kullanımı konusunda hazırlanmış olan talimatları okuyup, bilgi sahibi olmalı ve gerektiğin de kullanabilmelidir. Araç içinde mutlaka ilkyardım çantası olmalıdır. Önemli diğer bir husus ta aranacak acil telefon numaraları da araçta hazır ve görülecek uygun bir yere aşılmalıdır.
3-Çalışma Ortamı; Sürücülerin çalışma ortamı denilince sürücü için risk seviyesinin maksimum seviyede olduğu trafikte geçirdiği zamandır. Sürücülere trafik eğitimi işe ilk girdiğinde ve devam eden çalışma hayatında altı ayda bir farkmdalık eğitimi şeklinde yenilenmelidir. Bu eğitimler sonunda mutlaka yazılı talimat ta verilmelidir. Araç ile ilgili bakımları zamanında yapılmalı ve tüm teknik donanımları kontrol edilmelidir. Sürücüler yol güzergâhı ile ilgili düzenli bilgi almalıdırlar. Seyir halindeyken mesafeye bakılmaksızın defansif sürücülük önlemlerini alıyor olması gerekmektedir

Araç ile İlgili Güvenlik Ekipmanları; Gerekli tüm ekipmanlar bulunmalıdır, temiz ve çalışır durumda tutulmalıdır. Eksik veya kusurlu ekipman hemen değiştirilmelidir. Daima güvenli park alanları kullanın. Korumalı ve gözetim altındaki parkların kullanılması zorunludur. Yüklü olduğunda kamyonunuzu hiçbir zaman yalnız bırakmayın. Tüm uzun ve aynı zamanda gecelik durmalar, önceden belirlenmiş kamyon parklarında veya bu amaçla yapılmış ve çalıştırılan benzeri yerlerde yapılmalıdır. Şoförler, araçlarını çalışma günleri sırasında özellikle yüklü olduğunda, mümkün olduğu kadar yalnız bırakmaktan kaçınmalıdır. Bir araç geceleyin yüklenmiş ise, sürücü zamana bakmadan operasyon departmanını veya operasyon yetkilisini bilgilendirmelidir. Refakatçi-siz araçlar kilitlenmelidir.
Kabinin Düzenli; Kabininizin daima düzenli ve temiz olduğundan emin olun. Yanınıza alman veya kabine konulan aşağıda yazılı cihazlar;
-Buzdolapları
-Televizyonlar
-Radyolar
-Kahve makinaları
Yangın söndürücüler, vb. uygun biçimde sabitlenmeli ve güvenceye alınmalıdır.

Kişisel Kazalar; Herhangi bir çalışanının yaralanması veya mülke hasarı kapsayan bütün kazalar, bir üst amire rapor edilmeli ve bir Kaza Raporu hazırlanmalıdır. Kaza yapılmamış olsa da kaza ile burun buruna gelindiyse bu olay olarak mutlak raporlanmalıdır. Unutmayın sizin son anda kurtulduğunuz kazada bir başkası kurtulmayabilir.
4-Çalışanların Yükümlülükleri; 19. MADDE
- Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlıklarını ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür.
- Çalışanların, işveren tarafından verilen eğitim ve talimatlar doğrultusunda yükümlülükleri şunlardır:
a) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak,
bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemek.
- Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak.
c) Kendi görev
alanında, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için
işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmak.ç) Teftişe yetkili makam
tarafından işyerinde tespit edilen noksanlık ve mevzuata aykırılıkların
giderilmesi konusunda, işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmak.
d) İş yerinde ki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, işverene veya çalışan temsilcisine derhal haber vermek.
